logo

Dit zijn geen medische adviezen. Dit zijn suggesties samengesteld door ervaringsdeskundigen. Onderzoek en besluit zelf wat u gelooft en voor uzelf wilt.

medicijnen: meestal gezonder zonder

Tien tips voor minder slikken

  1. Slik geen pillen voor risicovermindering. Een risico is geen ziekte maar een statistiek. Dat hartinfarct, beroerte, botontkalking, enz. voorkomen kunnen worden met pillen is enkel "aangetoond" door onderzoek van de belanghebbende pilfabrikanten.
  2. Slik geen pillen voor het beïnvloeden van onderzoeksuitslagen, zoals hoge bloeddruk of cholesterol. Niet het onderzoeksuitslag is belangrijk, maar hoe u zich voelt.
  3. Psychofarmaca zijn uitermate schadelijk aan het centrale zenuwstelsel, en bovendien lichamelijk verslavend. Begin er niet vrijwillig aan. Gebruikt u ze al en wilt u stoppen, sluip voorzichtig uit.
  4. Ook middelen tegen epilepsie zijn schadelijk voor het zenuwstelsel. Overweeg de (gehoopte) voordelen tegenover de nadelen. Plotseling stoppen is gevaarlijk.
  5. Zogenaamde pijnstillers (NSAIDs) zijn enkel zinnig bij ontsteking, en dan alleen kortdurig, maximaal enkele weken. De minst schadelijke NSAID is zonder recept verkrijgbare aspirine.
  6. Wanneer pillen niet binnen 48 uur merkbare verlichting brengen, kunt u zich afvragen of het zin heeft om ermee door te gaan.
  7. Bij zware ziekten zoals kanker hoeft niet altijd voor de zwaarste behandeling gekozen te worden. Onderzoek bij onafhankelijke bronnen welke behandeling nuttig is, en durf handelingen die u niet wilt te weigeren.
  8. Het bestaan van AIDS is in de wetenschappelijke wereld omstreden, al te meer het nut en de veiligheid van de middelen ertegen. Onderzoek de meningen van tegenstanders alvorens een beslissing te nemen over het slikken van hiv-remmers.
  9. Maagzuur kan meestal verholpen worden door verandering van dieet.
  10. Slik geen pillen voor maatschappelijke problemen of klachten waarvan de oorzaak onbekend is.

logo

Copyright © MeTZelf